אינדקס מושגי יסוד


אינדקס מושגי יסוד
  1. מדרוג (רייטינג)- הוא הערכה של אחוזי הצפייה בתוכנית טלוויזיה מסוימת, וסידור תוכניות הטלוויזיה בסדר פופולריות יורד.
    לרייטינג חשיבות רבה בטלוויזיה המסחרית, בין השאר משום שהוא משמש בסיס לתמחור דקות שידור של פרסומות בהפסקות של תוכנית טלוויזיה. ככל שהרייטינג גבוה יותר, כך יש יותר צופים, כלומר: יותר חשיפה, ולכן המחיר לשידור פרסומת בזמן זה יהיה גבוה יותר.
מושג זה מתקשר לדילמה שלי - בתכניות רייטינג יש תחרות עצומה על הצופה , מכיוון שכך מפיקי התכנית כל פעם בודקים את הרייטינג כדי שהצופה יראה את התכנית כי צופים שווים כסף, כאשר הרייטינג נמוך המפיקים יעשו הכל כדי שהצופה יחזור לראות את התכנית ולכן רוצים ליצור כמה שיותר דרמות וזה כולל השפלת וביזוי המתמודדים.

2. אסכולת סדר היום היא תאוריה בתקשורת המונים המתארת "יכולת (של אמצעי התקשורת) להעלות נושא אל ראש סדר העדיפויות הציבורי".
תאוריה זו טוענת כי אמצעי התקשורת הם שקובעים לציבור את נושאי השיח היומי ואף מדרגת את חשיבותם ובכך קובעת "סדר יום תקשורתי" שמשפיע בסופו של דבר על סדר היום הפוליטי והציבורי.
הציבור לומד על החשיבות המיוחסת לנושא מסוים מתוך הדגשים שאמצעי התקשורת מעניקים לו. ככל שהנושא מסוקר בצורה אינטנסיבית ובולטת באמצעי תקשורת ההמונים, כך הוא ייתפס כחשוב יותר גם בעיני הציבור.
מושג זה מתקשר לדילמה שלי - מכיוון שמפיקי תכניות הריאלטי מקצינים את התכניות בכדי שיעלו בסדר היום של הצופים ויעוררו עניין בחיי היום היום שלהם. ככל שהמקרים בתוכניות הריאלטי יותר מושכים ומעניינים (אלימות , מניות , השפלה…) כך גם זה יהפוך יותר לשיחת היום בין הצופים השונים ואפילו זה מגיע למהדורות החדשות.

3. מִסגוּר הוא מונח המתאר תהליך סלקטיבי בלתי מודע, בו מוצגת מסגרת התייחסות או סכמה למידע או
אירוע, המשפיעה על הפרשנות הסובייקטיבית שנותן הפרט למידע או לאירוע זה.
במושג נעשה שימוש בתחומים שונים כגון תקשורת, סוציולוגיה, פסיכולוגיה ועוד....
מושג זה מתקשר לדילמה שלי מכיוון שההפקות בתכניות הריאלטי בוחרות קטעים ואירועים מסויימים שהכי יעניינו את הצופים ומשתמשים בהם לזמן מסך ארוך לעומת קטעים אחרים שבוחרים כמעט ולא להראות כי זה יוריד להם את אחוזי הרייטינג.
4. סְטֵרֵאוֹטִיפּ הוא דעה קדומה ופשטנית, בעלת נימוקים לא מספקים, שקשה מאוד לשנותה.
מושג זה מתקשר לדילמה שלי מכיוון שלצופים יש דעות קדומות על אנשים או על צורת התנהגות והם שופטים ביתר קלות , ללא עומק מקרים הנצפים במסך ובזאת מחזקים דעות קדומות.
5.אֶסְקֶפִּיזְם היא הסחת דעת נפשית, באמצעים שונים (כגון בידור, בילוי, צריכת סמים ועוד), במטרה "לברוח" ממצבים שנתפסים מלחיצים ולא נעימים במציאות היומיומית.
אסקפיזם מוגדר על ידי ההתנהגות ועל ידי המוטיבציה שמאחוריה – הרצון לברוח מהמציאות.
באופן מסורתי אסקפיזם הוגדר כקיצוניות, ושימש גם לתיאור הפעולות שאנשים עושים במטרה לצאת מתחושת דיכאון או עצב. עם זאת, כיום פעולות אסקפיסטיות נחשבות נורמטיביות עבור אנשים רבים.
התעלמות ממסגרות חברתיות קיימות, מאפשרת לחוות מציאות אחרת, לדמיין עולם נטול פרספקטיבה נוכחית היסטורית, חברתית או פוליטית.
אנשים הולכים לתוכניות הריאלטי בכדי לברוח מהמציאות בה חיים ולהסיח את דעתם והחיים הרגילים למשך תקופה ממושכת. בריחה מהמציאות גורמת להם בסוף תוכנית הראלטי להיכנס לדיכאון כי התרגלו לחיים בבועה מסוימת וכשיוצאים ממנה לא מצליחים המתמודדים לחזור לשגרה היום יומית
הרגילה שלהם גם הצופים חיים בבריחה מחיי היום יום שלהם נוח להם לראות חיים של מישהו
אחר ולא להתמודד עם עולמם.
6. חבות תקשורת - לעיתונאים ולכלי התקשורת תפקידים רבים במדינה דמוקרטית. הם אחראים על הפצת מידע חיוני בקרב האזרחים, קביעת סדר יום ציבור, פוליטי ופיקוח על מוסדות השלטון. כדאי לבצע זאת, זקוקה התקשורת לאמון הציבור. לעתים, עיתונאים או ארגוני תקשורת מפירים את הכללים המקצועיים וכך אמון הציבור עלול להיפגע. כדי שהדבר לא יקרה, נדרשים ארגוני התקשורת לכונן תהליכי בקרה ותיקונים פנימיים. תהליכים אלו מכונים חבות התקשורת, כלומר מסירת דין וחשבון על פעולותיהם של עיתונאים ומימוש פעולות מתקנות. במקרים מוצדקים מבצעים ארגוני התקשורת פעולות תיקון, שמשרטטות מחדש שבין הראוי לאינו ראוי. שבין נורמה מקצועית מקובלת ולגיטימית, לבין הפרה של כללי האתיקה העיתונאית ופגיעה בציבור.

מושג זה מתקשר לדילמה שלי מכיוון שחייב להיות בקרה מסויימת על תכנים אשר מעלים לטלווזיה. אם לא היתה בקרה התכנים שהיו עולים היו יכולים לפגוע בצורה קשה גם במתמודדים וגם בצופים.

7.מגדר- מגדר  הוא מונח במדעי החברה המתייחס לאותן הבחנות בין הגבר לאישה שהן תלויות חברה ותרבות. במדעי החיים משתמשים במונח זוויג לתיאור הזכר או הנקבה, על-פי מאפיינים פיזיולוגיים ואנטומיים. במשמעותו המקורית המונח מגדר הוא תרגום חברתי–תרבותי של המין הביולוגי, המגדיר כיצד צפויים נשים וגברים להתנהג ולהראות בכל חברה נתונה. 

המושג מתקשר לדילמה שלי מכיוון שלצופים יש דעות מגדריות וסטאריוטיפיות על התכוניות ועל המשתתפים מה שיכול לגרום להם לשיפוט על רקע מגדרי.

8. תרבות פופולרית - היא התרבות השולטת בחברה מסוימת. תוכן התרבות הפופולרית נקבע על ידי אינטראקציות, צרכים ורצונות יומיומיים - ה'רגעים' התרבותיים שמרכיבים את חיי היומיום. היא עשויה לכלול פעילויות כמו סריגה, בישול, סיפור סיפורים, משחקי קלפים או משחקי כדור. בחברות מודרניות ופוסט-מודרניות תרבות פופולרית מושפעת משמעותית מתעשיות שמפיצות חומר תרבותי, למשל תעשיות הקולנוע, הטלוויזיה והפרסום.

המושג מתקשר לדילמה שלי מכיוון שהתרבות שלנו מושפעת המון מהטלוויזיה. מפיקי התכניות מחפשים את הדברים הפופולרים ביותר בשביל להכניס לתוכניות וכך הצופים צופים יותר בתכנית והתכנית משיגה רייטינג יותר גבוה.

9.מוסריות -  מוסריות היא הבחנה בין התנהגויות שנחשבות "טובות" לבין אלה שנחשבות "רעות". לפיכך, זהו סוג של חשיבה אנושית. אחת ממטרות המוסריות היא לתת כללים מנחים וערכים (רע/טוב) להתנהגות בכל תחומי החיים, אשר לא בהכרח עולים עם רצונותיו של האדם. בכלל זה, התנהגותו עם משפחתו חבריו ועמיתיו, עם זרים, בפוליטיקה, במדע, במקומות ציבוריים, כלפי עצמו ואף כלפי בעלי חיים. 

המושג מתקשר לדילמה שלי מכיוון שמפיקי התוכניות חייבים לשמור על מוסריות. הציפייה של הצופים בתכניות היא לא לפגוע במתמודדי התכנית (אפילו שזה קורה גם בלי ידיעתם).

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

פרומו לעבודת החקר מגישת העבודה: ליאור כספי ת.ז: 211423298 שם המנחה: רינה מטרסו ...